(Computer)naam van Thin Clients

Het probleem
Bij de meeste klanten waar ik kom worden de werkstations, servers en Thin Clients met behulp van een image in Altiris ingespoeld. Na het inlezen van de image wordt de naam aangepast naar de (vooraf) opgegeven naam.
De gebruikers van de helpdesk hebben de volgende instructie meegekregen om een nieuwe TC in te spoelen;

 • Computer object toevoegen in Altiris
  • Selecteer de map `Thin Clients`
  • `New Computer`
  • Klik op Add
  • Vul de nieuwe naam, bijvoorbeeld PBNLTC0267, in bij Name & Computername
  • Vul het MAC address, deze staat op de TC, in bij MAC Address
 • Job klaarzetten voor Computer
  • Sleep de job `Jobs. Operating SystemThin Clients01. Deploy ThinClient` naar het computer object PBNLTC0267
  • Klik op OK

Nadat de job `001. Deploy ThinClient` is succesvol is uitgevoerd wordt de job `002. Configure ThinClient` uitgevoerd welke de computernaam aanpast (niet alleen in Windows, maar ook in Citrix!).
Tijdens het inspoelen van nieuwe Thin Clients (TC) door de servicedesk ging dit echter niet goed. Alle TC’s die werden ingespoeld kregen de naam PBNLTC0001 ipv de vooraf opgegeven naam (PBNLTC0267).

De expert?
Toevallig was er een ingehuurde Altiris expert ter plekke. Helaas herkende hij het probleem niet en was er geen kant-en-klare voorhanden.

Synchronize display names with computer names
Tijdens mijn zoektocht naar een oplossing kwam ik onder andere de global option `Synchronize display names with computer names`. Bedankt Bob 😉

Altiris - Synchronize display names with computer names
Zoals de naam doet vermoeden: ook al is de computernaam (%COMPUTERNAME%) anders de naam in Altiris (%NAME%), hij zal niet worden aangepast. Een oplossing! Dacht ik….

Tijdens de eerste keer dat de Altiris Client in de TC opstart wordt het record van het computer object in de Altiris database bijgewerkt met zijn gegevens. Hierin staat ondere andere de hardware, de software en de netwerkgevens inclusief de naam (!). Deze worden dus gewoon aangepast, ondanks de global option.

Configuration task
Uiteindelijk vond ik de oplossing in de deploy job. Een van de opties bij ‘Distribute Disk Image’ is namenlijk `Automatically perfrom configuration task after completing this imaging task`, en deze stond uit. )
Nadat deze optie was ingeschakeld werd de TC bij de eerste keer opstarten direct hernoemd naar de opgegeven naam (PBNLTC0267) en direct herstart. )
Altiris - Automatically perfrom configuration task after completing this imaging task

De global option `Synchronize display names with computer names`is dus niet nodig, misschien zelfs wel handig…?

Ingmar Verheij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nl_NLNederlands