Audi MMI: Op de route zijn verkeersstoringen, een uitwijkroute kan niet worden aangegeven.

wpid-Verkeersstoringen-op-de-route.pngSinds een half jaar rijd ik met plezier in een Audi A4 voorzien van een MMI (Multi Media Interface). Er is echter èèn ding waar ik niet kan wennen: een vrouw die mij – geheel goed bedoeld – informeert over mijn route.

Nu zou je kunnen denken: Ingmar, dan zet je deze dame toch gewoon buiten? Nou – leuk dat je het vraagt – dat gaat helaas niet (volledig).

Het is te verwachten dat wanneer Setup navigatie > Gesproken aanwijzingen op uit wordt gezet er geen gesproken aanwijzingen meer worden gegeven. Dit is deels waar, er worden geen aanwijzingen meer gegeven over te nemen acties (bijvoorbeeld: over 300 meter linksaf, de rotonde bij de derde afslag verlaten, etc.)

wpid-Setup-navigatie-Gesproken-aanwijzingen-uit-4.png

Echter, bij aanvang en aankomst van een reisbegeleiding is deze dame niet te houden. Dit moet worden vermeld. Ik geef toe, hier is aan te wennen.

Het wordt pas vervelend wanneer de dynamische navigatie wordt ingeschakeld op een drukke dag. Wanneer dynamische navigatie is ingeschakeld zal de routebegeleiding worden aangepast aan de hand van de situatie. Met andere woorden:  wanneer er een vertraging op de route is wordt er een alternatieve route gekozen, file’s worden vermeden wanneer dit mogelijk is. Een handige functionaliteit waar ik graag gebruik van maak.

wpid-Navigatie-Routecriteria-Dynamische-navigatie-aan-2.png

De dame in mijn Audi wilt mij, ondanks dat ik heb gevraagd mijn geen gesproken aanwijzingen te geven, graag vertellen dat er vertragingen op mijn route zijn:

Let op. De route werd naar aanleiding vd actuele verkeerssituatie veranderd.

Maar wanneer er toch geen alternatief beschikbaar is moet dit ook worden gemeld

Op de route zijn verkeersstoringen, een uitwijkroute kan niet worden aangegeven.

Als dit niet al storend genoeg is worden bovenstaande meldingen herhaald wanneer er nieuwe file berichten binnen komen via TMC (Traffic Message Channel). Op een drukke maandagochtend gebeurt dit elke x minuten… Het komt dan ook voor dat ik in 10 minuten wel 5 keer wordt geïnformeerd dat er file’s zijn en er – ondanks dat ze echt naar best heeft gedaan – geen alternatieve route’s beschikbaar zijn.

 

Workarounds

Na me 6 maanden hieraan hebben te ergeren heb ik twee workarounds gevondenl

 

  1. Dynamische navigatie uitschakelen
  2. Volume aanpassen

 

Dynamische navigatie uitschakelen

Het uitschakelen van de dynamische navigatie lost het meeste vervelende probleem op: herhaaldelijk worden geïnformeerd dat er file’s zijn die niet kunnen worden vermeden. Het heeft echter een groot nadeel: er wordt geen alternatieve route gekozen wanneer dit een uur korter is (zoals afgelopen maandag).
wpid-Reisdoel-ingeven-Route-Dynamische-navigatie.png

 

De dynamische navigatie kan via Routedoel ingeven > Route > Routecriteria worden uitgeschakeld.
wpid-Reisdoel-ingeven-Route.png

Volume aanpassen

Het aanpassen van de volume geeft een beter eindresultaat: ik hoor de vriendelijke dame in mijn Audi MMI systeem nauwelijks. En, wanneer er muziek aan staat onderbreekt ze me niet meer. Top! Wat ik heb gedaan is het volgende:
Snoer de Audi MMI dame haar mond door haar stemvolume te verlagen naar zacht:
wpid-Setup-navigatie-Volume-gesproken-aanwijzingen-2.png

 

En zorg ervoor dat je muziek niet wordt gedimd wanneer er een bericht wordt medegedeeld door het dimmer van de entertainment fader op luid te zetten.
wpid-Setup-navigatie-Entertainmentfader-2.png

 

 

Bovenstaande instellingen kunnen via deze stappen worden uitgevoerd:

  • Druk op Nav op je bedieningspaneel
  • Druk op Setup op je bedieningspaneel
  • Selecteer VolumeVolume gesproken aanwijzen en draai deze volledig naar links (Zacht) 
  • Selecteer Volume > Entertainmentfader en draai deze volledig naar rechts (Luid)
Dit heeft echter wel èèn nadeel: de volume wordt bij inschakelen van de parkeersensoren niet langer gedimd. Mocht je een oplossing hebben die deze workarounds overbodig maakt laat dan een reactie achter in de comment of stuur me een mail.
.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

en_USEnglish