Office sequence icm McAfee VirusScan

Bij het sequencen van Microsoft Office (2003) kan je tegen het probleem aanlopen dat McAfee VirusScan (8.5) voor problemen (lees : “uitdagingen”) zorgt. Bij het starten van bijvoorbeeld Microsoft Word krijg je de volgende melding:

WordError

In de event log zijn de volgende meldingen te vinden:

Type : Fout

Bron : SideBySide

Category : Geen

Gebeurtenis-id : 59

Beschrijving  : Generate Activation Context mislukt voor C:Program FilesCommon FilesMicrosoft SharedOFFICE11MSO.DLL. Foutmelding voor referentie : De bewerking is voltooid.

Type : Fout

Bron : SideBySide

Category : Geen

Gebeurtenis-id : 59

Beschrijving  : Resolve Partial Assembly failed for Microsoft.Windows.Common-Controls. Foutmelding voor referentie: Het systeem kan het opgegeven pad niet vinden.


Dit wordt veroorzaakt doordat de Buffer Overflow Protection (hierna BOP) module van de virusscanner ingrijpt. Er wordt een hook gezet door Office op MSO.dll welke is gevirtualiseerd, en dus in de bubbel actief is. Deze actie wordt gezien door BOP en deze kan vervolgens de directory waarin dit gebeurt niet terug vinden. Het resultaat is dat BOP Dit zal blokkeren.

Om dit probleem op te lossen kan je grofweg drie dingen doen:

1) Schakel BOP volledig uit

2) Uitsluiten van de betreffende files in BOP

3) De directory waarin MSO.dll zich bevindt aanmaken op de computer waar de applicatie wordt uitgevoerd.

Laten we voorop stellen dat het jammer is dat het nodig is en alledrie geen mooie oplossingen zijn. Om een zo duidelijk mogelijke oplossing te gebruiken is er bij de betreffende klant gekozen om de directory aan te maken, optie 3 dus. Dit kan onder andere door de volgende regels toe te voegen in de OSD file van de Office applicaties:

<SCRIPT EVENT=”STREAM” PROTECT=”FALSE” WAIT=”TRUE” TIMING=”PRE”>

<SCRIPTBODY>IF NOT EXIST “%ProgramFiles%Common FilesMicrosoft SharedOFFICE11” MKDIR “%ProgramFiles%Common FilesMicrosoft SharedOFFICE11″</SCRIPTBODY>

</SCRIPT>

Let hierbij op de Office versie. Office 11 is uiteraard Office 2003 en moet worden aangepast aan de juiste omgeving.

Nog een puntje van aandacht, heeft de gebruiker voldoende rechten om de map aan te maken? Nee dat heeft hij niet. Je hebt je omgeving namenlijk goed ingericht en de gebruiker is een reguliere gebruiker en mag dit helemaal niet. Smart thinking beavis!

Uiteindelijk is er gekozen om de directory aan te maken via Altiris een job. Optie 3a zeg maar. Quick and dirty maar het werkt.

Ingmar Verheij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

nl_NLNederlands